Tak fordi De søgte embedet

Tekst og foto Peter Faber

Jørgen Tolderlund havde prøvet lidt af hvert inden han i 1980 havnede i portvagten på Svendborg Værft. Det var en bekendt af ham, der vidste, at der nok snart blev et job ledigt, så Jørgen Tolderlund kontaktede direktør Espensen, der efter ganske få minutters snak sagde: -Tak fordi De søgte embedet - jobbet er Deres.

Jørgen Tollerlund
I 11 år sad Ledvogteren i portvagten på værftet og havde styr på dem der kom for sent

Det blev til 11 år på værftet, men mærkeligt nok var det ikke her, at Jørgen Tolderlund fik sit øgenavn Ledvogteren. Det var en af kammeraterne i Mejeri-havnen på Thurø, Arne Sølvbjerg, der var irriteret over, at Jørgen Tolderlund ikke havde et øgennavn, som alle de andre på havnen var udstyret med, og da Jørgen så kom og fortalte, at nu havde han fået job i porten på værftet, så udbrød Arne Sølvbjerg: - Du skal hedde Ledvogteren.

Jørgen Tolderlund var en af flere portnere, der kørte på treholds-drift, og der var mange - og vidt forskellige - opgaver at tage sig af. - Da jeg startede i 1980 var der ansat 700 timelønnede på værftet, og når kl. var syv om morgenen, og sirenen var holdt op med at hyle, gik jeg ud og samlede alle de stempelkort ind, der ikke var brugt, og så skulle jeg udlevere dem til folk, der kom for sent og selvfølgelig sørge for, at de blev trukket i løn, fortæller Ledvogteren.

Han er selvfølgelig også god for et par historier. F.eks. den om den lille dokarbejder, der blev drillet af en kollega. Han var heller ikke ret stor af statur, og derfor yndede den drillesyge kollega at kalde ham "du der tæt på jorden". En dag, hvor kollegaen utallige gange havde hundset rundt med "du der tæt på jorden" blev den den lille dokarbejder for meget. Han gik til mester og sagde, at enten holdt drillepinden op med at kalde ham "du der tæt ved jorden" eller også blev han fyret. Alternativet var, at han selv sagde op. Han ville ikke finde sig mere i at blive kaldt "du der tæt på jorden".

Mester handlede resolut og kaldte drillepinden til en alvorlig samtale. - Hvis du ikke holder op med at kalde ham "du der tæt på jorden", så ryger du lige på røven ud af værftet. Forstået?

Ja, det var det, men der gik ikke længe før alle knækkede sammen af grin, da drillepinden råbte til sin lille arbejdskammerat: - Du der langt fra himlen, kan du ikke lige komme herhen og hjælpe.

Jørgen Tolderlund husker også historien, som Jørgen Elektriker skraldgrinende kom og fortalte ham en dag.

Ude på pladsen havde en af arbejderne beklaget sig til sine kollegaer. Hans kone havde fødselsdag, og han anede ikke, hvad han skulle finde på at købe til hende. Hun har jo alt, sagde han. Nå, hun har vel ikke alt, sagde kollegaerne og kom med gode råd. Men ligegyldigt hvilke forslag de kom med, så svarede han: - Det har hun.

  • Hvad med at købe en hamster, var der så en der dristede sig til at foreslå.
  • Hvad er det for en størrelse?
  • Det er sådan en lodden en, brun eller grålig og så lugter den af pis.
  • Sådan en har hun da.

Ifølge Jørgen Tolderlund melder historien ikke noget om, hvad vores ven endte med at købe i fødselsdagsgave til konen.