Brødrene Tutti

Tekst og foto Peter Faber

Egentlig ville Karl Aage Andersen have været møbelsnedker, men en onkel, der var skibsbygger ovre på Frederiksøen fortalte mange spændende historier om livet på værftet, og det fik Karl Aage til at søge en læreplads som stålskibsbygger.

Karl Aage Andersen
Karl Aage Andersen - på værftet kendt som Store Tutti - skiftede senere navn til Antenne-Andersen

Det var under krigen - tilbage i 1943 - og han fik jobbet og startede. Efter kun seks dage som læredreng opdagede mester, at Karl Aage ikke var fyldt 14 år. Så blev han sendt hjem med besked om at komme igen, når han var blevet "voksen" - altså fyldt 14 år.

Dagen før han skulle starte igen på værftet fortalte Karl Aages fætter, Henry Møller, der også arbejdede på værftet sine arbejdskammerater, at "Tutti" nu var fyldt 14 år og ville starte i morgen.

--- Henry havde fået opsnuset hos min mor, at hun, da jeg var lille, kaldte mig Tutti. Fra den første dag på værftet blev jeg kaldt Tutti, og da min tre år yngre bror, Børge, senere kom i lære på værftet blev jeg til Store Tutti og han blev kaldt Lille Tutti. Da så min yngste bror Bent, der er 10 år yngre end mig, også kom i lære på værftet, blev Børge - Lille Tutti - forfremmet til Mellem Tutti, så Bent kunne overtage navnet Lille Tutti, fortæller Karl Aage Andersen, der var på Svendborg Værft frem til 1966 - dog med afstikkere til Orlogsværftet, Odense Staalskibsværft og Assens Værft.

Sideløbende med jobbet på værftet opbyggede han sin egen antenne-forrtning i fritiden, og i 1966 tog han springet og forlod værftet og etablerede sig som selvstændig, og så skiftede han navn fra Store Tutti til Antenne-Andersen.