Underleverandørerne og kaffeautomaten

Jørgen Gårdsted Jørgensen

Svendborg værft, sidst i firserne

I fællesværkstedet var der en kaffeautomat lige ved den skydedør, der førte ud til lokummerne og beddingen. Sådan en brun fætter, hvor man smed en krone ind i en slids øverst oppe, hvorefter automaten gav et knald, spyttede et bæger ud og fyldte det med kaffe eller chokolade efter eget valg - det var nok chokoladen, der var mest salg i.

I løbet af et stykke tid fik jeg luret den automat. Den skulle have et dunk på det rigtige sted lige under slidsen og så opførte den sig som om man havde smidt en krone i.

Det drøjede jo lidt på lommepengene og man blev altid populær, når man fandt på sådan nogen tricks.

En sommeraften, hvor porten mod tømrerværkstedet stod åben stod der en hel samling underleverandører, svejsere de fleste, og kiggede på, da jeg skulle hente min kakao.

De skulle ikke have tricket helt gratis, syntes jeg, så jeg camouflerede det afgørende slag med et par rytmiske slag på toppen af automaten, og smurte ikke tykkere på, end at jeg kunne gentage det.

En af underleverandørerne lurede mig kunsten af og i et stykke tid derefter kunne jeg stå og smile ovre ved filebænken, når der lød en rytmisk trommen i den retning, hvor kaffeautomaten var.

Det varede vist ikke så længe før automaten blev pillet ned.