Gå ud om bord og pas dit arbejde.

Jørgen Gårdsted Jørgensen

Svendborg værft, midten af firserne.

Jeg var vel kommet et par år hen i min læretid, da jeg blev sat til at svejse. Ikke at jeg har noget imod det - men det havde jeg jo ligesom fået lært, mens jeg var svejser - ikke at svejse cuniferrør, selvfølgelig, men så meget andet.

Da jeg havde stået med en friskluftsmaske i godt 3 måneder og svejst rør til thetis syntes jeg det var nok.

Jeg gik ind til Torben, som på det tidspunkt var mester for både klejnsmede og maskinarbejdere og sagde at jeg jo havde været svejser, at det ikke kunne være helt rimeligt at jeg blev sat til at svejse så meget.

Dette faldt ikke helt i god jord, faktisk blev han lidt vred, men jeg fik min vilje, og kunne næste morgen møde ude om bord. Det var Thetis, som lå ved montagekajen.

Koldt var det for det første - og jeg kom slemt op at skændes med min nye mester allerede første dag.

Vi skulle svejse og havde kun en lille esab-støvsuger til at suge og stod hurtigt i en massiv røg.

Jeg tog fat i Vagn, min nye mester, og sagde at udsugningen ikke var i orden - det var jeg vant til fra min tid som svejser, og det havde aldrig været et problem.

Men det var det nu - vi kunne ikke få bedre, sagde vagn.

Vi skal have en klimablok, sagde jeg - og vi kom vist så meget op at skændes, så jeg gik en tur ind i fællesværkstedet for ikke at komme til at tude.

Det hjalp dog ikke meget, for Vagn kom efter mig og gav mig besked på at gå ud om bord igen og passe mit arbejde - jeg troede sgu han skulle til at vinge mig en.

På vej ud om bord kom jeg godt nok til at knibe en lille tåre, men mine to smedesvende, Peter og Peter, trøstede mig og sagde, at det skulle nok gå.

Jeg kom op på hesten igen og fortsatte mit arbejde og inden for en halv time kom mester Vagn og rakte hånden frem og sagde undskyld og at der var en klimablok på vej.

Så var det svendenes tur til at tabe skuffen - det havde de ikke set før.

Og jeg tror ikke, jeg havde nogen sammenstød med Vagn siden. Faktisk var han mig en god mester resten af min læretid.